Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
Genel Bilgi
Tarihçe: Beslenme ve Diyetetik Bölümü Iğdır Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde 2021 yılı itibarı ile eğitim-öğretim hayatına başlamıştır.
Bölüm Çıktıları:
- Beslenme ve Diyetetik alanında diyetisyenlik mesleğinin gerektirdiği temel, alana özgü ve sosyal dersler hakkında teorik ve pratik bilgiler kazanır.
- Beslenme ve Diyetetik alanında karşılaşılan sorunları tanır ve bunların çözümü için uygun teknoloji ve kanıta dayalı bilgiyi kullanır.
- Beslenme ve Diyetetik alanında deney, araştırma, proje ve saha çalışmalarını uygun yöntemlerle tasarlama, veri toplama, analiz etme ve sonuçları raporlama becerisini kazanmak.
- Yaşamın her aşamasında bireyin ve toplumun sağlığı için edindiği mesleki becerilerle hastalıkların önlenmesine yönelik beslenme politikalarının oluşturulmasında sorumluluk alır.
- Bireysel ve/veya takım çalışması kapsamında ulusal ve uluslararası platformlarda etkili iletişim becerilerini kullanarak kendi alanındaki diğer disiplinlerle çalışır.
- Hasta veya sağlıklı gruplara beslenme eğitimi, beslenme danışmanlığı ve tıbbi beslenme tedavisi sunarak beslenme önerileri geliştirir.
- Beslenme ve Diyetetik uygulamalarının bireysel, toplumsal ve evrensel etkileri ile hukuki sonuçlarının bilincinde olup, mesleki etik ilkelere uygun hareket etmek.
Eğitim Dili / Türü: Programın süresi 8 yarıyıl ve dili Türkçedir.
Altyapı İmkanları: Beslenme ve Diyetetik Bölümü eğitim programı Yükseköğretim Kurumu Beslenme ve Diyetetik Çekirdek Eğitim Programına (ÇEP) uygun olarak teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. İlk üç yıl mesleki alt yapıyı oluşturmaya yönelik teorik ve uygulamalı dersler verilmektedir. İlk yıl temel tıp bilimleri (anatomi, fizyoloji, tıbbi biyoloji ve genetik) dersleri verilerek sonraki yıllarda meslekle ilgili alan derslerine temel oluşturulmaktadır. Üçüncü sınıfın sonunda yapılan yaz stajına ek olarak son sınıfta farklı hastane, kurum ve kuruluşlarda uygulama yapılmaktadır.
Akademik Personel
Doç. Dr. Mehmet Nuri ATALAR
Dekan Yardımcısı
mnuri.atalar@igdir.edu.tr
476 213 00 10 Dahili : 43 30
Öğr. Gör. Dr. Umut UYAR
Bölüm Başkan Yardımcısı
umut.uyar@igdir.edu.tr
476 213 00 10 Dahili : 31 05
Çift Anadal / Yandal Programları
Çift Anadal Programı: Öğrencilere, asıl bölümlerinin yanı sıra ilgi duydukları başka bir bölümde de lisans derecesi alma imkanı tanır. Bu programda, öğrenciler iki farklı bölümün derslerini tamamlayarak her iki alanda da diploma sahibi olabilirler.
Yandal Programı: Öğrencinin asıl bölümü dışında ilgi duyduğu başka bir alanda belirli sayıda ders almasını sağlar. Yandal programını tamamlayan öğrencilere, bu alanda resmi bir sertifika verilir; ancak bu, ikinci bir lisans diploması anlamına gelmez.
- Çift Anadal ve Yandal programlarına ulaşmak için tıklayınız.
Değişim Programları
Öğrencilere, belirli bir süre boyunca yurtiçi veya yurtdışındaki başka bir üniversitede eğitim alma fırsatı sunar. Bu programlar sayesinde öğrenciler, farklı kültürleri tanıma, yabancı dil becerilerini geliştirme ve uluslararası akademik deneyim kazanma imkanı bulurlar. En yaygın değişim programları arasında Erasmus+, Mevlana ve Farabi gibi programlar yer alır.
- Erasmus Programı için tıklayınız.
- Mevlana Programı için tıklayınız.
- Farabi Programı için tıklayınız.
Kariyer
Bölümün Amacı / Hedefleri: Yaşam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla, uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı alanında yetkin nitelikli “Diyetisyen” yetiştirmektir.
Bölümün Mevcut Durumu ve Geleceği: Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2 profesör doktor, 1 doçent doktor, 1 doktor öğretim üyesi, 2 öğretim görevlisi ve 1 araştırma görevlisi ile eğitim-öğretimini sürdürmektedir.
Alanın Altında Yer Alan Meslekler: Beslenme ve Diyetetik Bölümü, toplumun beslenme durumunun saptanması ve sorunların ve önceliklerin belirlenerek değerlendirilmesi, ülkenin beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması, önerilmesi ve uygulanması, ülkenin besin ve beslenme plan ve politikalarının saptanması, besin analizleri, değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi, hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması, toplu beslenme hizmeti verilen kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda uygulama ve araştırmalar planlayıp yürüten bir bölümdür. Bu alanda, çeşitli sektörlerde uzmanlaşarak görev alabileceğiniz meslekler şunlardır:
- Klinik Diyetisyen: Hastaneler ve kliniklerde görev alarak, hastaların tedavisi sürecinde beslenme planlarını hazırlar ve uygular. Diyabet, kalp hastalıkları, kanser gibi özel beslenme gerektiren durumlarda hastalarla birebir çalışır.
- Toplum Sağlığı Diyetisyeni: Toplum sağlığı merkezleri ve kamu sağlığı projelerinde çalışarak, geniş toplulukların sağlığını koruma ve geliştirme yönünde çalışmalar yapar. Sağlıklı yaşam ve hastalıkların önlenmesi üzerine eğitimler ve projeler düzenler.
- Sporcu Diyetisyeni: Sporcuların performanslarını artırmak ve sağlıklı kalmalarını sağlamak için sporculara özel diyetler ve beslenme planları hazırlar. Genellikle spor kulüpleri, spor salonları veya federasyonlarla iş birliği yapar.
- Pediatrik Diyetisyen: Bebek, çocuk ve ergenlik dönemindeki bireylerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışır. Çocuk hastanelerinde, özel kliniklerde veya danışmanlık merkezlerinde görev alabilir.
- Geriatrik Diyetisyen: Yaşlı bireylerin beslenme ihtiyaçlarına yönelik çalışır. Yaşlılıkla birlikte artan sağlık sorunlarına uygun beslenme düzenlemeleri yapar ve yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Bakım merkezlerinde görev alabilir.
- Onkoloji Diyetisyeni: Kanser hastalarının tedavi sürecine uygun beslenme planları yapar. Tedaviye bağlı kağırlık kaybı, iştahsızlık gibi durumlarla ilgilenir ve hastaların bağışıklık sistemlerini destekleyici programlar hazırlar.
- Akademisyen: Üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalışır ve öğrencilere beslenme bilimiyle ilgili dersler verir. Aynı zamanda kendi alanında bilimsel araştırmalar yapar ve yayınlar.
İş Bulma İmkanları: Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olan diyetisyenler birçok alanda istihdam olanaklarına sahiptir. Bu alanlardan bazıları yataklı tedavi kurumları, renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibi, özel beslenme ve diyet merkezleri, toplu beslenme sistemleri (kreşler, okullar, yemek fabrikaları, otellerin yiyecek içecek servisleri, toplu beslenme yapan tüm kurumlar vb.), gıda sanayisi, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşları, ana çocuk sağlığı merkezleri, aile sağlık merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, spor merkezleri, eğitim ve araştırma kurumlarıdır.
İletişim
Adres:Emek Mah. Evren Paşa Cad. No.57 Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Merkez/IĞDIR
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 4310 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: sbf@igdir.edu.tr
Program Tanıtım Sunusu
Bir bölüm veya programın temel özelliklerini, eğitim olanaklarını ve hedeflerini tanıtmak amacıyla hazırlanan sunumdur.
İletişim
- Adres : Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü, Tuzluca Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü
- Çağrı Merkezi : 444 9 447
Telefon: +90 476 223 00 10 - 3405 - Faks: +90 476 223 00 17
- E-posta: tuzluca@igdir.edu.tr